måndag 25 oktober 2010

Världshistoriens 101 bästa fransmän

Det här är listan över tidernas bästa fransmän. Om precis en vecka, måndagen den 1 november, inleder vi nedräkningen. En fransman presenteras varje dag, med undantag av lördagar och söndagar. Ni kommer alltså att veta vem världshistoriens bästa fransman är lagom tills det är dags att köpa nya vårskor. Håll ut.

Varför fransmän? Charles de Gaulle uttalade sig med anledning av studentrevolten i maj 1968: "Hur ska man kunna regera i ett land där det finns lika många ostar som dagar på året?" Kommentaren var inte bara en träffande bild av det kaotiska läget i Frankrike, utan också en tidlös beskrivning av det franska kynnet. Varje fransk vilja har sin egen smak, sin egen ost. Fransmännen är mer än några andra individernas folk och ur den franska myllan har det växt fram en mängd fascinerande karaktärer av olika slag inom skilda områden.

Vad är då en fransman? Formellt sett är det alla som har franskt medborgarskap, men vi har uteslutit sådana som vi i första hand, av en eller annan anledning, anser vara av en annan nationalitet. Ja, det kan vara godtyckligt. Vi har friat ibland och fällt ibland, delvis beroende på hur mycket vi gillar personen i fråga.

Det finns naturligtvis ingen objektiv lista över de bästa fransmännen. Vårt urval och vår värdering grundar sig på våra intressen, men också på de namn som historieskrivningen valt att bevara. Vi som ligger bakom den här bloggen, Gabriel, Johannes och Martin, har alla ett brett kulturintresse. Det kommer med andra ord inte bara att vara obskyra, katolska mystiker på listan. Några stycken kanske, men inte bara.

Samhället har alltid varit orättvist mot vissa grupper av människor. Kvinnor har sällan givits möjligheter att verka inom samma områden som männen, de områden som av samhället har ansetts vara värdefulla. Historieskrivningen har till stor del misslyckats med att lyfta fram kvinnor som borde ges utrymme. Vi är medvetna om att vår lista grundar sig i en bristfällig historieskrivning och till viss del upprätthåller densamma, men vi hoppas på ert överseende. Med "världshistoriens bästa" inkluderar vi faktorer som historisk betydelse och personlig uppskattning, varför listan ser ut som den gör.

Okej, har vi tragglat oss igenom regler, definitioner och förutsättningar med listan? Bra, då återstår bara att tvinga er att följa den här excellenta bloggen det närmsta halvåret eller så. Varje text kommer vara intressant och initierad, vare sig den är skriven på snustorr kanslisvenska eller i raljant krönikeform. Så, då var den ribban lagd.

Vi ses 1 november.